Keuzes bij Robots. Oneindig, Ingewikkeld, of toch niet?

Keuzes bij Robots. Oneindig, Ingewikkeld, of toch niet?

ZwembadRobots - Waarom, Wanneer, Welke?

Robots kiezen is jammerlijk genoeg niet makkelijk voor de meeste zwembadeigenaars. Of u nu net een nieuw ingebouwd luxe-zwembad had gebouwd of een heel erg mooi opzetzwembad had gemonteerd in uw tuin, voor ieders is er een juiste en optimale keuze, afhankelijk van uw vereisten en wensen. 

In dit artikel probeer ik u mee te nemen doorheen de keuzes, opties en mogelijkheden van verschillende toestellen. 

Budgetteren - Op Voorhand of Na Vergelijk?

Wij proberen klanten vaak toch aan te raden een budget in het hoofd te houden alvorens te beginnen aan een vergelijk. Het is nl. heel erg makkelijk jezelf te verliezen in keuze opties. Als je aanvangt met een bepaald budget in gedachte, kan je altijd nog beslissen iets meer of minder uit te geven na je vergelijkende studie. 

Wat zijn de key-factoren waarop ik moet letten? 

Vandaag de dag moeten we objectief zijn en toegeven dat heel veel van de verschillen in de robots vaak gebaseerd zijn op snufjes en technologieën die voor velen overbodig blijken. Een aantal dingen moeten natuurlijk wel gechekt worden. 

1. Wil je het toestel gebruiken in een zwemvijver of zwembad? 

Vijverrobots hebben een andere basis dan Zwembadrobots omdat ze gewoonlijk groffer vuil moeten zuigen. 

2. Snelle Reiniging? Grondige Reiniging?

Robots hebben verschillende reiniginsoppervlakten. Zo zijn er bijvoorbeeld robots die enkel de bodem reinigen. Het merendeel van de toestel reinigt echter Bodem, Waterlijn & Wand. Wij raden altijd een Waterlijn-reinigend toestel aan aangezien dat het vuilste punt van je bad is. Daarnaast is het ook belangrijk te weten hoeveel borstel een robot heeft. Ben jij iemand die meticuleus is over de netheid van het zwembad, kies dan een robot met minstens twee borstels. Hoe meer borstels, hoe beter de reiniging.

3. Swivel of Ontwar je zelf? 

De huidige generatie robots is meestal voorzien van een Swivel-kabel. Zo'n kabel zorgt ervoor dat een kabel zichzelf niet meer in de war kan lopen. Soms wordt de swivel kabel ook vervangen door een "slimme looproute" die er voor zorgt dat de robot nooit bepaalde bewegingen maakt die zijn kabel in de knoop brengen. Heb je geen swivel? Dan raden wij je aan om zéér regelmatig de kabel weer uit elkaar te halen. Doe je dit niet zal hij namelijk een beetje "vastroesten" in zijn huidige opgeknoopte staat en zal hij heel moeilijk uit elkaar te halen zijn. Dit komt natuurlijk de werking van het toestel niet ten goede. 

4. Snufjes, Opties of net Onnutigheden?

De twee meest heldere snufjes aan robots zijn oftewel z'n karretje, oftewel een afstandsbediening (al dan niet fysiek of met een appje). Dit zijn twee dingen die heel veel van onze klanten toch écht als noodzakelijk bestempelen. Een karretje is vooral handig als je de robot ver moet dragen naar zijn opbergplek, aangezien de toestellen meestal toch een redelijk gewicht met zich meedragen. Een afstandsbediening is dan weer praktisch als je het toestel van op afstand wil kunnen aan & uit zetten als hij nog in het water staat. 

5. Waar stuwt de robot z'n water uit?

Voor zover ik weet kan een robot zijn water slechts uitblazen op twee mogelijke manieren (of beide): Achteraan & Bovenaan. Dit heeft een aantal verschilletjes. Een robot die bovenaan uitblaast, duwt geen overgebleven vuildeeltjes in het rond. Dat zou je meteen doen opteren voor zo'n robot. Echter moeten wij in alle objectiviteit wel zeggen dat naar ervaring, in moeilijke baden (lees: gladde oppervlakken, moeilijke wandhoeken) een robot met zijn "stuwkracht" achteraan zichzelf vele malen makkelijker een muur opduwt. Afhankelijk van je type bad, is dus de ene praktischer dan de andere.

6. De overige selectiecriteria

Ondertussen heb je hopelijk al een idee waar je heen moet? Goed! Dan loop ik je nu nog even door de andere dingen waar je moet op letten, of waarmee je kan vergelijken. 

- Het belangrijkste waar je nog rekening mee dient te houden is de lengte van de kabel. Als jouw elektriciteit zich ver bevindt van het zwembad, of je zwembad heeft een bepaalde afmeting, moet je wel zorgen dat het toestel een kabel heeft die lang genoeg is. Het is ten zeerste af te raden om een verlengkabel te gebruiken voor een zwembadrobot aangezien je nooit weet waar hij hem mee naartoe neemt!

- Je kan natuurlijk ook het kabel verhaal helemaal naast je neerleggen. Tegenwoordig zijn er ook toestellen op Accu. Weet hierbij wel dat je je moet realiseren dat bepaalde robots geen accu hebben die groot genoeg is om een bad in 1x schoon te maken. Na heel erg veel tests, vind ik dat echt heel onpraktisch. Neem dus zeker eentje met een accuduur die lang genoeg is om de oppervlakte van jouw bad schoon te krijgen. Daarnaast moet je hem natuurlijk altijd opladen bij beëindiging van zijn cyclus, wat maakt dat hij dus niet eens in het zwembad kan blijven staan. 

- Je kan robots allerlaatst ook nog vergelijken aan hun zuigkracht. Voor heel erg veel toepassing is dit niet super belangrijk. Meestal zijn de robots met genoeg zuigkracht uitgerust dat ze gewoon hun job zullen doen maar in sommige fringe-cases waar een zwembad heel erg snel heel erg vuil wordt, kan het wel aan te raden zijn toch eentje te nemen met meer zuigkracht. 

Slotwoord & Conclusie 

Hopelijk heb ik je hierdoor toch iets wijzer kunnen maken in het selectieproces en kan je nu helemaal zelfstandig de keuze maken welke robot het beste bij jou past. Op het einde van de rit ben jij natuurlijk diegene die hem jarenlang moet gebruiken!

Als laatste tip, die eigenlijk overbodig is, aangezien je reeds de juiste partij gevonden hebt, wil ik nog meegeven dat het écht belangrijk is het toestel te kopen bij een correcte verkoper. Heel veel mensen krijgen een toestel "gratis" bij aankoop van een zwembad, of kopen een toestel ergens via een doorverkoper die dan uit een ver land komt en komen achteraf met problemen te zitten bij garantie, defecten e.d. 
Wanneer je een investering maakt voor jaren, is het echt heel erg wijs niet een paar percenten te willen uitsparen voor een gebrek aan service. Ofja, dat is toch mijn mening!

Hopelijk heeft u dit artikel met plezier gelezen en bent u inmiddels on track om uw robot aan te schaffen. Heeft u toch nog vragen, dan staat de klantendienst van Pool-Care zoals gewoonlijk voor u klaar.